↧
Minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties grijpt in op het eiland Sint Maarten om de corruptie te bestrijden. Het Openbaar Ministerie krijgt meer mensen, de grensbewaking wordt versterkt en er komt een toezichthouder integriteit.
Dat zei de bewindsman vanochtend in het NPO Radio 1 Journaal. Volgens hem blijkt uit recent onderzoek dat ‘het bederf in alle lagen’ op Sint Maarten voorkomt. Het land met circa 40.000 inwoners kan de problemen niet alleen oplossen, stelt hij. ‘We moeten samen zorgen dat het niet verder afglijdt.’
Het speciale team van het OM moet zich richten op witteboordencriminaliteit inclusief de politieke kring. ‘Politici moeten onkreukbaar zijn.’ Verder wil hij de kustwacht, douane, marine en politie versterken. Zij zullen worden aangestuurd vanuit Den Haag.
‘Bestuur Sint Maarten onvolwassen’
In september vorig jaar droeg de Rijksministerraad (de Nederlandse bewindslieden en afgevaardigden van de Antillen) de gouverneur van Sint Maarten op om een onderzoek in te stellen naar integriteit binnen de regering van het eiland. Per februari van dit jaar kreeg PricewaterhouseCoopers (PWC) de opdracht om als onafhankelijke partij het onderzoek uit te voeren.
PWC concludeert dat het bestuur van Sint Maarten nog ‘onvolwassen’ is en dat het verhelpen van ‘de institutionele zwakte’ van het eiland jaren kan duren. Corrupte praktijken duren voort omdat integriteitsregels niet worden gehandhaafd. Ook ontbreken preventieve maatregelen om machtsmisbruik en corruptie tegen te gaan, schrijft PWC.
‘Dit kan zo niet verder’
De minister noemt de resultaten van het rapport ‘ontluisterend’. Uit het onderzoek blijkt dat er sprake is van belangenverstrengeling en machtsmisbruik in het kleinste land van het koninkrijk. ‘Dit kan zo niet verder’, stelt de minister.
In de Tweede Kamer was aangedrongen op ingrijpen. In de Kamer wordt vandaag over Sint Maarten gesproken bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.